/Users/josepmariafontseresidera/Downloads/google612d75ea89f49b80.html Entrada | Talleres Islados
top of page
  • Foto del escritorMariona Fernández

Viatges de connexió


Viatjar, com tota paraula, va mudant de significat amb el passar del temps. Anar-se'n de viatge, avui, s'assembla més a anar-se'n del lloc habitual per a, i això no deixa de ser curiós, desconnectar de la vida que portem. Molt del que s'adhereix al descans estival comença per des-: des-plaçar-se, des-cansar, des-ocupar-se, des-connectar, des-calçar-se, des-pullar-se. Desfer seria el verb resum.


Als islados també ens des-calcem, però no és exactament un viatge per a la desconnexió. És, al contrari, un oasi de connexions. Les novetats de l'entorn, de la vida en una illa, d'altres gents, de pensaments, d'ensenyaments, de banys, de silencis, de riure, de possibles amistats... fan més en un segon, per a aquesta anhelada desconnexió, que deu dies de certes vacances. Refer seria el verb resum. Refer-nos una mica.


Per a filar encara més prim, un dels tallers d'enguany, tractarà del viatge, de la literatura de viatge, en concret la de les dones viatgeres. Perquè si alguna cosa ens ajuda a refer-nos, és repensar-nos, i buidar-nos, omplir-nos de nou, viatjar-nos per dins mentre els afores pauten la cadència. L'escriptura serveix -també- per a això, i el nostre cos, en territori estrany, nou, sembla més cos.


Aquest preciós taller que recorrerà la història dels viatges literaris (la recepció i la representació subjectiva i íntima del món visitat), l'imparteix Patricia Almarcegui de qui us deixem aquí alguns enllaços recents en relació amb el seu últim llibre Cuadernos perdidos de Japón.



El món passat per alt. Dones que viatgen i escriuen.

Aquest taller pretén reflexionar sobre la forma en què s'ha percebut el món des de l'antiguitat i com ha influït en la cultura. La literatura i l'art no serien els mateixos si no s'hagués entrat en contacte amb el cas estrany, aliè i nou. Repassarem els conceptes que vertebren aquesta percepció i la seva evolució, per exemple, la sorpresa, la mirada, l'espai, el temps, el lloc, la veritat, etc. per a analitzar-los després en les representacions de les dones. Un món passat per alt. Una realitat a la qual durant molt de temps no s'ha parat esment i sense la qual no es podria tenir un coneixement del món en la seva globalitat. Qui són les dones que escriuen i viatgen. Com influeix la seva experiència en l'escriptura. En definitiva, què poden aportar les escriptores que viatgen al llenguatge, a la literatura i a la construcció i història de les mentalitats.


Página Dos

El País

Entrevista ACEC con Álvaro Colomer




bottom of page